29 Aralık 2016 Perşembe

E-Sigara Base Yapımı ...

Merhaba, bu gün daha önceki yazımda belirttiğim üzere sizlere "Base" denen karışımın yapımını anlatacağım.

Base' ler kendi aralarında ikiye ayrılır. En sağlıklısı olan %100 VG (Bitkisel Gliserin) Base ve PG (Propilen glikol) karışımlı Base.

%100 VG içerikli Base: İçeriğinde PG (kimyasal) olmadığı için akışkanlığı ve duman hissiyatı (boğaz vurumu denen olay) azdır fakat içeriğinde PG olan bir Base' e göre daha sağlıklıdır. Koyu bir yapısı olduğundan her atomizere uygun olmasa' da ileri düzey e-sigara kullanıcılarının tercih sebebidir.

Karşım Base: İçeriğinde bir miktar PG vardır ve bu PG Base' in raf ömrünü arttırır ve zaman içerisinde oluşabilecek bakterilerin önüne geçer. Ben tercihen %80 VG - %20 PG karışımlı Base tercih ediyorum. PG oranı arttıkça duman hissiyatı da (boğaz vurumu) artacaktır.

500 ML %80 VG - %20 PG Base Hazırlığı: 

En ucuz ve en basit şekilde bir base yapalım bakalım.

Malzemeler: VG ve PG almak için Balmumcu Kimya' yı ziyaret edelim.

https://www.balmumcukimya.com/gliserin-pharma-grade-1litre?keyword=gliserin

Ortalama 12 TL

Şimdi de PG alalım.

https://www.balmumcukimya.com/farma-kalite-mpg-1litre?keyword=pro

Ortalama 16.50 TL

Sıra geldi karışım için gereken ekipmana.

1 adet 600 ML (genelde standarttır) Blender karıştırma kabı. Ben hanım yokken mutfaktan aşırıyorum : ). İşiniz bittiğinde yıkayıp kaldırmayı unutmayın.
1 adet 50 ML hassas ölçüler için Mezür. VG ve PG için verdiğim linteki Balmumcu sitesinden istediğiniz ölçü aralığında temin edebilirsiniz.
2 adet 20 ML büyük şırınga. Lazım olur diye bulunsun.


Bu karışımda oran fazla olduğundan mutfaktaki Blenderı kullanacağım. Fakat genelde likit hazırlığı için ve 250 ML altı karışımlar için ben hobi işlerimde kullandığım Dremel el aletini kullanıyorum. 6 kademeli el motorunda 1. kademe 15.000 RPM ile dönüyor. Aslında 5.000 RPM yeterli olabilir ama bendeki cihazda maalesef yok. Bu sebepten normalde 5 dakika karıştıracağıma 2 dakikada işim bitiyor.



Dremel el motoru şişelerin içine girmediği için ben yanında gelen uzatma aparatını kullanmak durumunda kaldım ve oldukça da başarılı oldu diyebilirim.


Ucunda ise yine eşimden yürüttüğüm bir tığ var. Aman dikkat, kullanmadığı bir ölçüyü seçin ki dikkat çekmesin : ).

250 ML üstü karışımlar için Blender ve çırpma ucu


Karışım için kullanacağımız malzemelerimiz tamam. Şimdi sırasıyla yapmamız gerekenlere geçelim.

İlk olarak 600 ML ölçü kabımıza 400 ML VG eklemeliyiz. Ardından ise toplamda %20 oranında olması gereken 100 ML PG ekleyelim. Kabımıza koyduğumuz VG ve PG' yi 5 dakika köpürene ve homojenize bir yapıyı yakalayana kadar karıştıralım. 

Sonrasında kabımızın ağzını bir çay tabağı veya benzeri ile kapatalım ki içine toz veya sinek v.b düşmesin. Daha sonrasında cam şişelere almadan önce köpüğü dinene kadar 1-2 saat dinlenmeye bırakalım.

Evet Base' imiz hazır. Şimdi sadece tadının çiğ gelmemesi adına en az 1 hafta, 10 gün kadar güneş almayacak oda sıcaklığında demlenmeye bırakalım.


NBase veya likit üretmek için gerekli olan karışımımızın hammaddesi hazır. Bir sonraki yazımda NBase yapacağız.

Beni takip etmeyi ihmal etmeyin ve lütfen soru sormaktan çekinmeyin ...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder